fbpx

Вакцинація кішок та собак

Найнебезпечніші та найпоширеніші інфекційні захворювання собак: чума м’ясоїдних, гепатит, парвовіроз, лептоспіроз, сказ.


Кішок: вірусний ринотрахеїт, кальцівірусна інфекція, панлейкопенія кішок та сказ.


Зрозуміло, всі ці захворювання легше запобігти, ніж лікувати. Усі відомості про проведені щеплення заносяться до ветеринарного паспорта, який оформляється ветеринарним лікарем із зазначенням виду вакцини, дати вакцинації та номера реєстрації в журналі вакцинації. Це особливо важливо, якщо ви плануєте брати участь у виставках або плануєте подорожувати зі своїм вихованцем країною або за її межами.


Терміни вакцинації

Щенят щеплять перший раз у віці 8-9 тижнів, наприклад, вакцинами Nobivac DHPPi і Nobivac Lepto, потім через 3-4 тижні проводять повторну вакцинацію тими ж вакцинами і роблять щеплення від сказу, вакциною Nobivac Rabies. Котят вперше вакцинують у віці 8-9 тижнів полівалентною вакциною, наприклад, Фелоцел, з наступною ревакцинацією через 3-4 тижні тією ж вакциною та вакциною проти сказу Nobivac Rabies.


Ревакцинацію тварин проводять у 12-ти місячному віці. У більш ранньому віці (раніше 1.5-2 міс.) високий рівень материнських антитіл, яких цуценята та кошенята отримують з молоком, тому вакцинувати в цей період немає потреби. Виняток, мабуть, становить лише вакцину Nobivac Puppy DP. Нею щеплять цуценят з 6-ти тижневого віку, якщо висока ймовірність зараження інфекцією (перевезення цуценят, раннє відлучення та ін.). В цьому випадку схема вакцинації трохи змінюється: перша вакцинація — Nobivac
Puppy DP, потім через 2-3 тижні — Nobivac DHPPi + Nobivac Lepto, та через 3-4 тижні Nobivac DHPPi + Lepto+ Rabies.


Дорослих тварин вакцинують раз на рік щороку.


Активний імунітет виробиться не раніше ніж через 14 днів після повторної вакцинації, в цей період необхідно ретельно стежити, щоб тварини не переохолоджувалися, не можна гуляти з ними на вулиці, не рекомендується їх мити. розвитку, то доцільно застосування гіперімунних сироваток. Сироватка — це готові антитіла, що пригнічують розвиток вірусних захворювань собак і кішок; вона забезпечує пасивний імунітет терміном 2 тижні.

Правила вакцинації:

1. Вакцинації підлягають тільки клінічно здорові тварини.

2. За 10 днів до вакцинації необхідно провести дегельмінтизацію, тому що гельмінти виділяють токсини, що послаблюють імунну систему і роблять вакцинацію неефективною.

Вакцинацію повинен проводити ветеринарний лікар у клініці, оскільки не виключені такі негативні дії вакцин, як різні алергічні реакції, аж до найтяжчих станів анафілаксії. Тому для профілактики та захисту від цих наслідків попередньо перед щепленням застосовують антигістамінні препарати (димедрол, супрастин, тавегіл).