fbpx

Кастрація кота, стерилізація собак: за та проти

Взявши в будинок тварину, ми беремо на себе відповідальність за її долю та за долю її потомства. Чи потрібна кастрація кота, чи стерилізація собаки? Які плюси та мінуси цього рішення та чого варто боятися господарям? Відповідають ветеринари. Міфи та реальність Навколо теми про стерилізацію — чимало міфів. Багато господарів відмовляються стерилізувати своїх тварин, пояснюючи це жалістю чи страхом перед операцією. Ми зібрали найпопулярніші причини відмов господарів від стерилізації:

Міф № 1.

Після стерилізації тварина товстіє, лінується, втрачає колишні навички та якості. — Стерилізація не впливає на природні інстинкти тварини на самозбереження, охорону свого будинку та сім’ї. Характер вихованця після операції також не зміниться. Якщо ваш кіт був грозою мишей, то таким він залишиться. Змінюється лише поведінка тварини по відношенню до протилежної статі: тварини стають менш агресивними, не беруть участь у боротьбі за партнера, а отже, не мітять квартиру, не докучають господарям нічними «піснями».

Міф № 2.

Вихованець образиться на мене за те, що я позбавив його радості материнства/батьківства.
— На відміну від людей, собаки та кішки не можуть приймати свідомі рішення мати потомство. У період тічки вони керуються інстинктами, а чи не розумом і почуттями. Нестерилізована кішка або кіт сліпо наслідують інстинкт розмноження. Тож про високі батьківські почуття тут говорити недоречно. Вашій кішці чи собаці вони чужі.
Також господарі часто бояться, що після операції їхня тварина буде у важкому стані. Насправді це не так. Зараз для стерилізації використовуються малотравматичні лапароскопічні операції, після яких вихованець повністю відновлюється вже наступного дня.

Профілактика захворювань

Стерилізація не тільки не є небезпечною для здоров’я тварини, але і є профілактикою деяких серйозних захворювань.

Перша перевага:

Тривалість життя стерилізованих тварин на 15-20% більша, ніж нестерилізованих. Справа в тому, що це пов’язано з репродуктивною сферою (яка виключається після проведення операції). Вона породжує у тварин багато захворювань — як загальних та запальних, так і онкологічних. Якщо стерилізація кішки або собаки виконується до першої тічки, ризик розвитку у неї раку молочної залози знижується до 0,7%. Якщо ж стерилізацію провести після першої тічки, ризик збільшується до 7%. У нестерилізованих кішок і собак він становить 98%. Тобто зі ста кішок, які дожили до 15 років, у 98 буде виявлено це захворювання.

Друга перевага:

Власники позбавляються проблем із неконтрольованою статевою поведінкою тварин — мічення території та спроб втекти на вулицю під час тічки заради нових пригод.

Третій плюс:

Людям більше не треба думати, куди розподілити потомство, яке принесло їхню тварину. Уявіть: здорова кішка може приносити від 9 до 24 кошенят на рік. Багато людей не вважають за належне залишати їх у себе вдома. Але пам’ятайте: ви є відповідальними за тих, кого приручили. Так що порятунок від потомства вашого вихованця — не найдостойніший вчинок господаря. Стерилізація ж дозволяє уникнути цих турбот.

Перевага четверта:

Агресія, спричинена статевою поведінкою, при стерилізації нівелюється.
Хотілося б розвіяти один із найпопулярніших міфів про стерилізацію: для того, щоб стерилізувати тварину, потрібно обов’язково хоча б один раз її пов’язати. Це так само безглуздо, як казати: щоб машина добре їздила, потрібно її разок розбити.

Чому бояться стерилізацію?

Безперечно, будь-яке хірургічне втручання не виключає ризиків. Проте статистика заспокоює: 97% операцій зі стерилізації проходять успішно, без шкоди здоров’ю тварини.Скільки зазвичай триває операція?
— Як правило, від 30 до 40 хвилин за відсутності патології.
— Які ризики?
— Єдине — медикаментозна нестерпність. Іноді буває важко спрогнозувати, як тварина відреагує на той чи інший препарат, чи він викличе алергічну реакцію. Для того, щоб звести ризики до мінімуму, господар повинен докладно проконсультуватися з ветеринаром.
— Скільки часу тварина відходить від операції? Це індивідуально. Здебільшого кілька годин. Самці не вимагають додаткового догляду, а самкам потрібно протягом 10 діб раз на день протирати шви, які знімають через два тижні. Так що насправді все дуже просто. Хоча, безумовно, хвилювання за свою тварину є завжди. Але це нормально для люблячого, дбайливого господаря.

Чи є вибір?

Чи існує альтернатива стерилізації?
— Деякі господарі, щоб нівелювати нестерпну поведінку своїх вихованців, вважають за краще використовувати різні таблетки, гормональні препарати. Однак треба розуміти: прийом таких засобів для тварин не може пройти безслідно, навіть якщо йдеться про маленьку дозу. Це може призвести до порушення роботи ендокринної системи, що, у свою чергу, сприяє розвитку хвороб, небезпечних для здоров’я та життя домашнього вихованця (кіста, пухлина). Так що, як не крути, немає нічого гуманнішого та безпечнішого за стерилізацію.

Підготовка та проведення операції зі стерилізації.

Бажано попередньо перевірити вихованця на наявність хронічних захворювань. До операції допускаються тільки здорові тварини, які мають регулярне випорожнення і гарний апетит. Приблизно місяць до неї необхідно провести вакцинування (якщо вакцинування не робилося протягом року), а й за 10 днів вивести глисти. В окремих випадках лікар призначає різноманітні аналізи.

Перед операцією потрібно обрізати тварині пазурі, щоб після її проведення тварина ненароком не травмувала рану. Цілком запобігти пошкодженню швів допоможе попона або комір. Як мінімум за 12 годин до операції зі стерилізації тварину слід припинити годувати. За 5 годин до неї слід забрати воду.

Перед операцією тварину зважують, подають наркоз та оперують. Вся операція триває приблизно 20-30 хвилин у самців та 40-60 хвилин у самок. Проведення операції у самки складніше, ніж у самця, оскільки здійснюється внутрішньопорожнинна дія.

Скільки відходять від наркозу після стерилізації

Час повернення тварини до повноцінного життя залежить від кількох факторів: препарат, що вводиться, введена доза, особливості організму, вік тварини і те, в якій фізичній формі вона знаходиться. Зазвичай вихованець прокидається і намагається ходити вже в перші години після наркозу, проте до повного відновлення минає щонайменше доба. У цей час його не можна залишати без нагляду. На відновлення самців йдуть, у середньому, одну добу, самок – дві доби.
Якщо на 2-3 добу після операції вихованець не їсть і координація не відновлюється, слід звернутися до лікаря.

Поради ветеринара щодо догляду за вихованцем після стерилізації

Якщо є можливість, краще на пару годин залишити вихованця у клініці під наглядом лікаря. Він зможе проконтролювати, як тварина відходить від наркозу. Особливо це актуально, якщо господар живе далеко від клініки.
Догляд самки після операції зі стерилізації необхідно забезпечити повною мірою. По приїзді додому її слід укласти на підлогу, попередньо підклавши під неї плівку і щось тепле. Після наркозу тварині буде холодно, тому її слід укрити.

Після операції слід постійно спостерігати, як вона відходить від наркозу. Протягом першої доби її рухи будуть нескоординовані, відразу після операції можливі мимовільні сечовипускання. Самка може почати тинятися по квартирі, постійно спотикаючись і падаючи. У цьому випадку її потрібно акуратно взяти та покласти на підстилку на правий бік, щоб не давати додаткове навантаження на серце.

У приміщенні, де знаходиться тварина після операції, не повинно бути яскравого світла, шуму, протягу. Пам’ятайте, що вихованець після наркозу погано почувається, тому йому необхідний повний спокій.
Оскільки в глибокому наркозі тварини можуть спати з відкритими очима, потрібно хоча б двічі на годину замикати і розмикати вихованці повіки, тим самим зволожуючи слизову оболонку.
Якщо раптом почалося блювання, потрібно повернути тварині голову набік, інакше вона може захлинутися. Сильна і безперервна блювота — це привід негайно звернутися до лікаря.

Не можна дозволяти вихованцю після наркозу стрибати на пагорбі – крісло, стіл, диван тощо. В іншому випадку вона може отримати травму.
Через 3-4 години після стерилізації можна дати води. Вона вводиться в рот із шприца без голки або піпетки дуже повільно, покапельно. Тварина при цьому повинна не спати, інакше вона може захлинутися.
Через 12 годин після операції можна запропонувати їжу. Якщо тварина відмовляється, потрібно почекати і знову поставити перед ним корм через пару годин, але не пізніше ніж через 24 години після операції. Їжа повинна легко засвоюватися, бажано щоб вона була у напіврідкому стані. Спочатку корм слід давати маленькими порціями.

Період реабілітації

Період реабілітації у самок може тривати до 15 днів, у самців – до 5 днів. У ці дні також важливо дотримуватися певних правил.
У перші дні реабілітації бажано захистити тварину від гучних звуків, активних ігор та стресових ситуацій.
Найчастіше після операції, особливо у разі стерилізації самок, лікар призначає різні препарати. Слід обов’язково витримати весь курс, бо великий ризик ускладнень. Іноді при обробці шва також призначаються спеціальні мазі.

Деякі тварини намагаються зализати чи розчесати шов. Тому господареві необхідно постійно стежити за вихованцем, не даючи йому це зробити. У самок для виключення доступу до шва використовується спеціальна попонка. Вона не повинна обмежувати рухи і бовтатися. Бажано вибирати вироби з повітропроникної натуральної тканини. Попонки краще придбати дві, щоби можна було їх прати. У разі надмірної активності та підвищеного інтересу до попонки потрібно придбати спеціальний комір.
У перші три дні рекомендується прибрати з лотка наповнювач, інакше він може негативно вплинути на рану. Замість нього можна тимчасово покласти туди рваний папір.

Після наркозу може спостерігатися запор протягом 2-3 днів. Якщо затримка дефекації триває більше 3 днів, слід дати їй проносну для тварин або вазелінову олію. За відсутності результату слід звернутися до лікаря.
У самців шви не потрібно знімати. У самок вони зазвичай знімаються приблизно за 1,5 тижня. Однак зараз все частіше у ветеринарних клініках кішкам накладають косметичні шви, які не вимагають зняття.

Після наркозу може спостерігатися запор протягом 2-3 днів. Якщо затримка дефекації триває більше 3 днів, слід дати їй проносну для тварин або вазелінову олію. За відсутності результату слід звернутися до лікаря.
У самців шви не потрібно знімати. У самок вони зазвичай знімаються приблизно за 1,5 тижня. Однак зараз все частіше у ветеринарних клініках кішкам накладають косметичні шви, які не вимагають зняття.

З часом стерилізована тварина почне набирати вагу. Важливо організувати правильне дієтичне харчування і рухливий спосіб життя, щоб уникнути негативних наслідків ожиріння. Також є спеціальні корми, призначені для тварин, що пройшли процедуру стерилізації. Простежте, щоб у меню вихованців, які харчуються натуральною їжею, були відсутні жирні, копчені, солоні страви та їжа з великим вмістом вуглеводів (макарони, хліб). Риба для котів небажана, але можна давати її рідко – раз на місяць у відвареному вигляді. Важливо пам’ятати, що така схема харчування натуральною їжею є справедливою не тільки для стерилізованих тварин.

Якщо операція була проведена, коли статевий інстинкт розвинувся, деякі звички можуть спостерігатися ще 2-3 тижні після стерилізації. Наприклад, тварина може продовжувати мітити або нявкати ночами. Проте за місяць тварина має заспокоїтися, тому що за цей час вийдуть усі гормони. Якщо результату немає, слід звернутися до ветеринара.
Пам’ятайте, ми відповідаємо за тих, кого приручили.

Инфографика